sobota 19. decembra 2020

Veselé Vianoce s knihami

 Milí priatelia, 

     blížia sa Vianoce, kníhkupectvo máme oddnes zatvorené a dúfame, že tento zvláštny rok aspoň v zdraví "doklepeme".

     Počas jesene som prečítal niekoľko výborných kníh, ktoré som ešte nestihol zrecenzovať (asi silné slovo,  radšej napíšem "zhodnotiť z môjho laického pohľadu".)

    Najprv román Jakuby Katalpy Němci o živote bežnej nemeckej učiteľky, ktorá odišla učiť z Ríše do protektorátu do nemeckej dediny neďaleko Opavy. Osud sa s ňou zahrá až neuveriteľne...

    Dobová reportáž Nemecká jeseň švédskeho novinára z Nemecka 1946 bola pre mňa akoby pokračovaním predchádzajúceho príbehu. Zlé časy pokračujú. (A momentálne čítam román Aleny Mornštajnovej Hana, ktorý začína v 50tych rokoch. Hlavnými hrdinami sú židovská žena a jej malá neter, ktorá sa postupne dozvedá o príčinách duševného zrútenia tety Hany. Zlé časy pokračujú.)    

    Pred Vianocami vyšiel ďalší detektívny román Arpáda Soltésza Hnev-vtedy na Východe. Prečítate jedným dychom a možno si na niektorých hrdinov s pozmenenými menami spomeniete.

Najveselšie čítanie (ak vynechám 2. diel Juraja Jánošíka) bolo Putovanie dejinami Spiša. Krátke články z rôznych historických období rozširujú naše chabé znalosti o histórii zaujímavého regiónu. Čítanie určite stojí za to.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára