streda 3. júla 2019

Keď pocítite závan minulosti


Pavol Rankov – Legenda o jazyku (Slovart 2018)



     Keď som knihu vzal do ruky, netušil som, o čom bude. Obálka so sochou svätca ma mýlila, Pavol Rankov je však výborný románopisec a tak som sa nechal prekvapiť.
   
     Slovenská rodina Dobrotkovcov zo stredného Slovenska na počiatku 70tych rokov sa rozhodne z niekoľkých dôvodov vysťahovať do Prahy. Otec aj matka získajú tu slušnú prácu a jediný syn Tomáš začne študovať na Karlovej univerzite históriu. Užíva si hlavné mesto, ktoré je napriek temnej normalizácii čarovné a pre 19ročného študenta romantické. Spriatelí sa s niekoľkými spolužiakmi, spozná aj spolužiakov, s ktorými radšej nechce nič mať. Škola ho baví, o odbor sa zaujíma nad rámec povinnej výuky, čo nemusia jeho učitelia prijať vyslovene pozitívne. Semináre stredovekých dejín vedie preverený a presvedčený komunistický káder, s ktorým postupne prichádza skupinka okolo Tomáša do rastúceho konfliktu.
      
     Jadrom sporu je smrť svätého Jána Nepomuckého, ktorú komunistický výklad dejín vedome bagatelizuje. Tomáš sa dostáva v zápale dokazovania pravdivosti uchovanej legendy do archívov, čo už nemôže ujsť horlivej pobočke ŠTB.
     
     Príbeh sa postupne zamotáva. Paralelne autor rozvíja i dej zo súčasnosti, v ktorej rozprávač navštevuje s manželkou jej tetu, ktorá po nervovom šoku z mladosti zostala v psychiatrickej liečbe a len občasné „svetlejšie“ chvíľky jej vedomia naznačujú, čo sa jej kedysi prihodilo. (Áno, oba príbehy spolu súvisia, ale viac neprezradím.) Pavol Rankov je výborný rozprávač, to je záruka, že kniha stojí za čítanie. Najmä tým (aj keď mi to neuveria), ktorí hovoria, že za socializmu bolo lepšie. Ako komu.  

Legenda o jazyku na alterego.sk          


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára