nedeľa 3. novembra 2019

Džentlmenom spáchanie zločinu chvíľku trvá

Traja podvodníci (Arthur Machen - Európa 2019)

     Vydavateľstvo Európa vydalo v roku 2019 niekoľko klasických prekladových románov kriminálneho žánru. V lete vyšla Smrť v jazere, ako detektívka postavená na najmodernejších dobových metódach forenznej vedy.  V septembri vyšla okrem iného mystická krimi Arthura Machena Traja podvodníci.

     Obe diela sa odohrávajú v bližšie neurčenom období – v Londýne pravdepodobne začiatkom 20. storočia. Hlavní hrdinovia cestujú mestom drožkami, vlakmi i prvými autobusmi. Zatiaľ čo prvý román je klasickou detektívkou so zločinom, vyšetrovaním a usvedčením páchateľa – teda so šťastným koncom, Traja podvodníci je skladačkou lživých príbehov, ktoré smerujú k rozuzleniu – vražde a okradnutiu obete, žiaľ bez potrestania vinníkov.


     Príbehy hlavných záporných hrdinov obsahujú dobové hororové prvky a obrazy násilia, nad ktorými sa dnes usmievame. Ale nachádzame v nich aj kratučké vtipné pasáže. Samozrejme po prečítaní knihy som prišiel až k doslovu Michala Havrana, ktorý tvorbu významného waleského autora dovysvetlil – jednak mal autor blízko k okultizmu* (dobový horor), jednak bolo dielo odrazom nepokojnej doby veľkej spoločenskej zmeny:  tušený koniec starých viktoriánskych čias imperiálneho Anglicka v očakávaní modernej doby elektriny a možno i blížiaca sa Veľká vojna.   

     To sú možno stelesnenia tušeného zla – traja podvodníci.  Ako čitateľ som sa musel vyrovnať s rozsiahlymi opismi a minimom dialógov (gotický román – poznámka editora), za čo som bol však odmenený veľmi kvalitným prekladom Ester Demianovej.  Autor ma povodil po centrálnom Londýne, dej sa odohrával na Oxford Street, Tottenham Court Road, Strand alebo v Clerkenwelli – ktoré tam stále sú – akoby sa centrum mesta za 100 rokov nestihlo zmeniť... Pre mňa ako „londýnofila“ bonus navyše. 😃(Podobný zážitok som mal i v druhom menovanom románe, ktorý sa tiež odohrával v Londýne a jeho predmestiach). V záplave súčasného kriminálneho žánru sú tieto retrodetektívky vydavateľstva Európa zaujímavým osviežením.   

*nebojte sa, nepoznačilo to mňa, a myslím, že to nepoznačí ani Vás. To, čo sa "sype" na nás z médií horoskopmi počínajúc, popieraním klasickej medicíny pokračujúc až k sprisahaneckým teóriám nás robí odolnými voči drobnej "duchárinke" zo začiatku minulého storočia.  

Traja podvodníci

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára