nedeľa 1. marca 2020

Pachuť


Príbeh starej dámy (Nataša Holinová – Ikar 2020)


     Neveľkú knižku so sviežimi takmer komiksovými ilustráciami prečítate pohodlným tempom do týždňa, pri expresnom čítaní možno i za dva dni. Autorka vychádza zo skutočných udalostí. Pred časom bol odhalený prípad bytového podvodu v Bratislave. Hlavný hrdina, novinár, sa oboznámi s príbehom 86 ročnej veľmi čipernej pani Glasnerovej, ktorú zbavia opatrovníctva jej chorej dcéry. Úradom určená opatrovníčka však pracuje nad rámec svojich povinností a práv a pokúsi sa o prepis jej bytu do svojho vlastníctva. Narazí však na agilnú starú pani, ktorá nerezignuje a konaniu sa bráni. V tomto momente sa zoznámi s novinárom, ktorý začne rozkrývať spleť väzieb súdov, prokuratúry a úradov, ktoré vytipujú osamelých starších ľudí a neuveriteľne cynicky ich pripravia o bývanie.

     Hlavný hrdina, ktorý prípad zverejní, pomerne rýchlo zistí, že môže „naraziť“. V práci ho nepodržia a v istom momente sa stretne i s ľuďmi, ktorí celý systém riadia a je mu jasné, že nezaváhajú, ak im bude komplikovať život.

     Pani Glasnerová sa zanovito bránila neprajnosti moci už ako dievča. Jej židovská rodina z Nových Zámkov neprežila vojnové roky a ona sama zažila Osvienčim a prežila ho len so šťastím. Mladí, zdraví a silní Židia boli potrební na fungovanie tejto továrne na smrť a osud bol v tomto  ohľade k pani Glasnerovej (v rámci možností) milosrdný. Jej spomienky sú doplňujúcou dejovou líniou románu. Žiaľ, v demokratickej spoločnosti, v tyku s úradmi a na súde je jej pôvod zlomyseľne pripomínaný a musí opäť bojovať o dôstojné prežitie a prehltnúť i antisemitské podpichnutia.

     Takéto príbehy sa určite odohrávajú možno v každom slovenskom meste. Vo veľkých mestách, kde sa susedia takmer nepoznajú (a osobne nepoznajú kompetentných úradníkov), je to určite jednoduchšie. Nemyslime si však, že sa to nemôže stať hocikomu z nás.

Prípad starej dámy


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára