sobota 11. januára 2020

Praha od Silvestra do Silvestra. Pestrý rok dvoch rodín a niekoľkých samotárov s dobrým koncom.


Nejlepší víkend (Patrik Hartl, Bourdon 2018)


     Oddychové čítanie od jedného z najpopulárnejších českých autorov. V tejto knihe autor opisuje  jeden kalendárny rok dvoch bežných pražských rodín (a slobodných mladých ľudí). Hlavní hrdinovia sú previazaní pracovne alebo rodinne s úspešnou zážitkovou agentúrou. Okrem rodiny majiteľky spoločnosti nie sú vyslovene bohatí, ale žijú v podstate zabezpečeným životom strednej triedy. Materiálne problémy teda neriešia. Ich problém je v partnerských vzťahoch. Hrdinovia v strednom veku bojujú s rozpadom manželstva, mladší zase s vytvorením vzťahov, ktoré im často nevydržia. Niektorých z nich to trápi, iní prichádzajú na to, že single je pre nich vlastne lepšie. V manželských vzťahoch vyrastajú ešte i deti mladšieho i školského veku, ktoré si občas rodičovské turbulencie pretrpia...

     V každej kapitole je hlavným hrdinom jedna z postáv. Jednotlivé príbehy sa vyvíjajú a dramatizujú. Jedna z rodín sa rozpadá, druhá sa zachráni, jeden z mladých hrdinov nájde, skoro stratí, ale nakoniec vybojuje životnú lásku. Patrik Hartl prisúdil úlohu tých nezodpovednejších a zrádzajúcich mužským postavám (??!😁). Nakoniec však všetko sa skončí (v rámci 12 mesiacov) dobre.  Ak hľadáte pozitívny príbeh o hľadaní zmyslu partnerského vzťahu a rozprávku pre dospelých, je to kniha pre vás.

     Prečo rozprávka? Autor sa síce veľmi zľahka dotkne chorôb a smrti, v zásade sa však vďaka výberu hlavných postáv existenciálnym problémom ako je chudoba a spoločenské vylúčenie vyhýba – všetci sú v podstate pracovne úspešní kreatívni ľudia. Nadškrtne aj život starších postáv v prednovembrovej minulosti (jedna z nich mala dobrý džob u vtedajšieho komunistického prezidenta), ale opäť sa elegantne vyhne akémukoľvek posudku vtedajšej strednej triedy, ktorá svoj životný štandard musela platiť loajalitou alebo často až nadprácou socialistickému režimu. To mi trošku vadí, aj keď Hartl je odo mňa o generáciu mladší a teda posledné roky „komunizmu“ prežíval ako mladší teenager a možno si jeho odvrátenú stranu už nepamätá.

     Ale inak dobré, vtipné čítanie vo formáte „do vlaku“. Prečítam si aj ostatné.

nejlepší víkend



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára