utorok 16. júla 2019

Dobré ráno z Venuše


Jana Plauchová - Druhá planéta (Artis Omnis 2019)

   
    Jana Plauchová je odborná pracovníčka Hvezdárne Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. Jej odborné znalosti z práce a prírodovedeckého vzdelania sa úspešne pretavujú do profesie autorky sci-fi žánru. Ako som sa dočítal, Druhá planéta je už jej 4. publikovaný román.

     Ako dieťa, vyrastajúce v 70tych rokoch som sa dostával k sci-fi literatúre (fantasy pre dospelých sa buď mne alebo celému Československu vcelku úspešne vyhýbala, ak nespomeniem Hobita, ktorý vyšiel v Slovenskom spisovateľovi, naozaj si nepamätám). Sci-fi vychádzala v hojnejšom počte, ako som rástol, začali ma však zaujímať iné žánre. Po predlhom čase som siahol po knihe úspešnej slovenskej autorky, aby som sa „dovzdelal“.



     Dej knihy je umiestnený do (predpokladám) neďalekej budúcnosti. Ľudstvo zvládlo medziplanetárne lety v rámci blízkeho okolia Zeme. Autorka sa drží reálnych technických možností, ktoré sú už dnes známe, napríklad obmedzená ochrana pred dlhodobým pôsobením kozmického žiarenia, takže astronauti sa prakticky stretávajú s obmedzeniami, napríklad dĺžkou pobytu na vesmírnej stanici. Nevykresľuje supermanov rangu Brucea Willisa, schopných v krátkom tričku len s dýchacím prístrojom vystúpiť na povrch kozmickej lode a opraviť račnovým skrutkovačom parabolickú anténu. Naopak stretávame reálnu posádku, v ktorej je sympatický manželský pár, človek, ktorý sa na kozmickú misiu dostane v podstate za trest a zapálený astronomický odborník, ktorý zatají svoj zdravotný hendikep, len aby zostal členom posádky.

     Dôležitá okolnosť celého príbehu je porucha spánku, ktorou trpí v období deja románu celé ľudstvo a je riešená len elektronickými podpornými prístrojmi. Avšak ďaleko od Zeme na orbite Venuše, bez pomoci riadiaceho strediska, z neznámych príčin dochádza na životne dôležitých spánkových stimulátoroch k nevysvetliteľným poruchám.                 

     V tomto momente sa z rutinnej niekoľkomesačnej misie stáva dráma. Autorka popíše reálne dopady aj najmenšej chyby v nehostinnom vesmírnom vzduchoprázdne. Zložitá situácia naopak povzbudí spomínaného nadšenca k odvážnemu kroku, ktorý ho privedie k prekvapivému poznaniu.

     Môj výlet k vedeckej fantastike bol príjemným žánrovým oživením, autorkin jazyk je zrozumiteľný i pre nás „občasných“ čitateľov popularizačných článkov z oblasti kozmonautiky. Zábavné a zaujímavé čítanie s poučným odkazom.    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára